Pigment en ouderdomsvlekken

 

Ouderdomsvlekken - ook wel levervlekken genoemd en de officiële naam is lentigo - zijn platte bruinige pigmentvlekjes op de huid. Ze variëren in grootte en meestal verschijnen ze in het gezicht, de handen, de schouders en de armen - gebieden die het meest zijn blootgesteld aan de zon. Ouderdomsvlekken zijn vaak egaal lichtbruin tot donkerbruin gepigmenteerd en plat. De vorm van een ouderdomsvlek is ovaal en of grillig en de diameter kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Als ene vlek wat groter is, treedt deze wat meer op de voorgrond.

Ouderdomsvlekken worden in de eerste plaats veroorzaakt onder invloed van UV-straling dat in zonlicht zit. Het gebruik van commerciële bruiningslampen en zonnebanken kan ook bijdragen tot de ontwikkeling van ouderdomsvlekken. Door blootstelling aan UV-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de pigmentaanmaak toe, waardoor een bruine verkleuring van de huid optreedt. Bij overmatige zonlichtexpositie raken de cellen die pigment maken ontregeld, met als gevolg een opeenhoping van pigment, hetgeen ook wel hyperpigmentatie wordt genoemd.  Vooral mensen met een lichter huidtype hebben er last van.

 

Een oudersdomsvlek is volstrekt goedaardig, maar heel soms kan zo'n vlek toch ontaarden en kwaadaardig worden. De vlek verandert krijgt dan een grillige donkerbruine verkleuring en wordt soms zelfs zwart. Een lentigo of ouderdomsvlek die kwaadaardig verandert, wordt lentigo maligna genoemd. Het lentigo maligna is het voorstadium vóór melanoom, welke wordt beschouwd als de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. 

 

Ouderdomsvlekken zijn onschadelijk en behoeven geen behandeling. Vanuit cosmetische motieven kunnen ouderdomsvlekken worden behandeld. Het voorkómen van ouderdomsvlekken - door het vermijden van een overdaad aan zon en het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor - is de gemakkelijkste manier om de huid haar jeugdige uitstraling te laten behouden en om deze donkere huidvlekken te vermijden.

 

Ouderdomsvlekken kunnen verminderd/verwijderd worden door:

 

Chemische Peeling; bij een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag met een chemisch schuurmiddel verwijderd. De huid herstelt zich na de peeling en ziet er dan frisser en jonger uit. Rimpels, oneffenheden, zonbeschadiging en acne-littekens verminderen sterk.

 

Microdermabrasie; is een behandelmethode die we toepassen om dode huidcellen te verwijderen en de huid te stimuleren om nieuwe cellen aan te maken. Microdermabrasie is een middel om de huidstructuur te verbeteren, onderhuidse talgophopingen te verminderen, verheven littekenweefsel af te vlakken, ruwe en droge huid te verzachten en oppervlakkige pigmentvlekken te vervagen.

 

Laser; is een lichtgolf buiten het zichtbare spectrum, de golf kent maar één frequentie en is daardoor goed te richten op één specifieke plek. Tijdens de behandeling wordt het pigment in de huidcellen met laserlicht kapotgeschoten, terwijl de omliggende cellen grotendeels onbeschadigd blijven. Dit voelt alsof er speldenprikjes in de huid worden gegeven.

 

Crème; vaak wordt hydrochinon gebruikt om ouderdomsvlekken mee te behandelen. Deze crème bleekt donkere vlekken in de huid. Het middel ontkleurt de huid. Hydrochinon voorkomt dat pigment in de huid ontstaat en heeft op deze manier een blekende werking. 

 

 

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl


Veel mensen krijgen met pigmentvlekken te maken. De huid heeft teveel pigment, wat zal resulteren in donkere plekjes op de huid. Voornamelijk mensen op middelbare leeftijd krijgen er mee te maken, alhoewel ook jongere mensen ze kunnen krijgen. Hoe ontstaan ze eigenlijk? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. In de meeste gevallen is de zon de oorzaak van pigmentvlekken. Het gezicht en de handen worden het meeste blootgesteld aan de zon. Daarom zien we de meeste vlekjes ontstaan op deze gebieden. Toch kunnen ze ook op andere plekken van het lichaam zitten waar het zonlicht niet direct bij zal komen. In dat geval zijn er andere oorzaken aan te wijzen. Niet alle vlekken zijn hetzelfde. We onderscheiden verschillende soorten pigmentvlekken.

 

Een opeenhoping van pigment is de oorzaak van pigmentvlekken. Het pigment wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de bovenste laag van de huid, de zogenaamde opperhuid. Eigenlijk is pigment een kleurstof, dat melanine genoemd wordt. Pigment heeft als doel om de huid te beschermen. Een duidelijk voorbeeld is de verkleuring van de huid in de zomer. Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat de huid donkerder en bruiner van kleur wordt. Het lichaam maakt meer pigment aan om de huid te beschermen tegen het UV-licht van de zon. Dat bruine kleurtje dat iedereen in de zomer graag wil hebben is dus niets anders dan een natuurlijke reactie van het lichaam. Zonnen zorgt voor het aanmaken van meer pigment. Soms kunnen de cellen in de war raken. Er ontstaat een opeenhoping van pigment op een bepaalde plek op het lichaam. Er ontstaat een pigmentvlek. Ook ouderdom kan een rol spelen. Een pigmentvlek die ontstaat door ouderdom worden ouderdomsvlekken genoemd. Waarschijnlijk heb je één of meerdere moedervlekken of sproetjes op het lichaam. Ook hier zijn de pigmentcellen voor verantwoordelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: www.pigmentvlekken.org